Verzorging

 
Vachtverzorging


De vacht van de Barbet is hyperallergeen, hierdoor is de hond voor veel mensen met een hondenallergie wel geschikt. zie onder kopje divers allergieën.
Omdat de Barbet geen haren verliest vraagt het wel de nodige onderhoud. De oude haren blijven in de vacht hangen en moeten met borstelen verwijderd worden om klitten te voorkomen, gemiddeld een keer per week/ 2 weken. Als de hond niet goed geborsteld wordt dan vormen de klitten een viltlaag. Een viltlaag is pijnlijk en de kans op een huidaandoening is aanwezig.
                                                                                                                  
Tot de leeftijd van ongeveer acht maanden is de vacht vrij gemakkelijk te onderhouden. Een puppyvacht is namelijk nog los en zacht van structuur. Daarna wordt de vacht steviger en klitgevoeliger.
Leer je Barbet dat de vachtverzorging leuk is en bij het leven hoort. Begin hiermee van jongs af aan door dagelijks even op de (trim)tafel te zetten en met een zachte borstel.
Als het 'echte' borstelen begint dan is goede borstel een must.                                                                                                                                                                                                                                 

Borstelen
                                                                                                                                                                                                                                

Sinds kort hebben wij de automatische hondenborstel en zijn helemaal enthousiast. Zie foto 1 onderaan de bladzijde. Deze borstel is speciaal ontwikkeld voor het makkelijk en stofvrij borstelen van de vacht. Met deze borstel worden alle haren en stofjes uit de vacht afgezogen. Hij werkt heel fijn zonder kracht te hoeven zetten en zelfs door een klit komt ie moeiteloos doorheen. De honden vinden het veel fijner om met deze borstel geborsteld te worden. Tooske die nooit enthousiast was om geborsteld te worden, ondergaat het nu gelaten. Het voelt als een massage. De borstel is geschikt voor alle haarlengtes waardoor uw Barbet met gemak lang in vacht kan blijven. Na het borstelen kam je de vacht met een grove kam (poedelkam) zodat je weet dat je niets vergeten bent. Omdat je de hond grondig borstelt hoef je ook minder vaak te borstelen.Voor mensen met hand en/ of schouderklachten werkt deze automatische borstel erg fijn.

Maar je kan ook een gewone borstel gebruiken. Voor het beste en klitvrije resultaat is de Acvitvet Duo 2in 1 het meest geschikt. Kleur paars/ rood. foto 2. Deze borstel werkt fijn. Natuurlijk zijn er ook 'goedkopere' borstels, helaas zijn deze minder geschikt. Ze werken minder goed en de kans is groot dat je over de klit borstelt ipv door de klit. Of huidbeschadigingen doordat de pinnen scherp zijn.

                                                                                                                                                                                                                                

Waterblazer
                                                                                                                                                                                                                                

Dit is een krachtige fohn met een regelbare blaaskracht en warmte, waarmee je de vacht droog blaast en bij een droge vacht het zand eruit blaast. Zie foto 3. Dus fijn na het zwemmen, wasbeurt of gewoon om minder zand in je huis te krijgen. En bij regelmatig gebruik komen er ook minder klitjes, deze blaas je er uit. Om de vacht in model te houden moet de hond 2 tot 4 x per jaar geknipt of geschoren worden. Dit kan door een trimmer gedaan worden maar om het zelf te doen is goed te leren. Hoe korter de vacht des te gemakkelijker het borstelen gaat.                                                                                                                                                                                                                                 

Oren en voeten
                                                                                                                                                                                                                                

De oren moeten regelmatig uitgeplukt worden. Niet iedere Barbet heeft evenveel haren in zijn oren of er last van, dus per hond moet dit beoordeeld worden. Zo ook het gebruik van een oorreiniger. Zelf geven we de voorkeur om z.n Otoclean te gebruiken. De Barbet heeft haren tussen de voetzolen, ook die moeten regelmatig geknipt worden. Wij zien graag de haren bij de ogen wat kort geknipt zodat de hond beter kan zijn. We zijn ervan overtuigd dat haren voor de ogen het gezichtsveld belemmerd. In de pup informatiemap staat beschreven hoe je de hond het beste kan borstelen, welke borstels, kammen e.d. het meest geschikt zijn en waar te verkrijgen. Maar ook welke scharen nodig zijn om je hond goed te verzorgen. Pupeigenaren krijgen door ons een workshop vachtverzorging aangeboden. Naast de lichamelijke verzorging is geestelijke verzorging ook erg belangrijk,dit doe je door diverse activiteiten aan te bieden en te stimuleren. Ook op oudere leeftijd vinden ze dit nog fijn.