Op deze pagina staan diverse artikelen, fimpjes en linksHondenallergenen


Allergeen-vrije honden bestaan niet, we praten over hypoallergene hondenrassen, rassen die een verminderde allergische reactie teweeg brengen bij mensen die aan allergie lijden.
Hondenallergenen zijn inhalatie-allergenen. Ze zijn heel klein, plakkerig en licht van gewicht en zitten niet in de haren maar voornamelijk in de huidschilfers van de hond, maar ook in het speeksel en de urine. Aangezien alle honden huidschilfers hebben, bestaan niet-allergene rassen dus niet. Daarnaast weten we inmiddels allemaal dat huisstofmijten van huidschilfers leven, dus ook van die van de hond. Ben je gevoelig voor huisstofmijt, dan is een huisdier een extra voedselbank in huis. Het is wel zo dat de combinatie vachtlengte, huidconditie, type van de huid en het haarvernieuwingspatroon of het ruien van invloed zijn hoeveel allergenen de hond verspreidt.                                                 
De hypoallergeniteit heeft 2 redenen:
Niet alle hondenallergenen zijn hetzelfde. Er schijnen ras-specifieke allergenen te bestaan, hetgeen goed nieuws is voor allergie-lijders. Dit betekent dat er nog wat te kiezen over blijft.
Er zijn rassen die minder allergenen aanmaken dan andere. De huid van sommige rassen oa.de poedel vervelt ongeveer om de 21 dagen terwijl bij sommige rassen dit om de 3 tot 4 dagen gebeurd, dan snapt u wel waarom sommige rassen minder ademhalingsproblemen veroorzaken.
Gezien de haarstructuur en de ervaringen met allergieën kan men ervan uit gaan dat de Barbet ook een minder allergenen aanmaakt.
U dient er wel rekening mee te houden dat ieder individu anders is en ieder persoon heeft zijn eigen unieke allergische drempel. Dit maakt het lastig om voor de totale groep van allergie-lijders te generaliseren welke rassen hypo-allergeen zijn en welke niet.
Maar een klein aantal van de allergische mensen zijn allergisch voor hondenspeeksel. Helaas zijn er nog geen rassen met hypoallergeen speeksel.
Bij honden wordt het belangrijkste allergeen - het Can f 1 eiwit- met name aangetroffen in het speeksel van de hond . Een hond die een voor hondenallergeen gevoelig persoon - dus een allergisch mens- likt kan een plaatselijke huidreactie met roodheid en zwelling bij die persoon veroorzaken.
Bijna altijd zie je dat een allergie voor een huisdier ontstaat bij patiënten met een algemene atopische aanleg (een erfelijke gevoeligheid voor allergie). Daarnaast blijkt een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt en allergie voor katten sterk te zijn gekoppeld, meer dan met een hond.

 
Neospora infectie.
Nog nooit van gehoord? Tot vorig jaar ik ook niet. Toen vertelde een naburige buurman me dat hij bij verschillende koeien een miskraam of doorgeboorte had gehad, veroorzaakt door het Neospopa infectie. Natuurlijk moest ik hier meer van weten.

Honden hebben deze infectie bij zich die voor hen niet schadelijk is, maar die voor koeien ernstige schade kan toebrengen.
Deze infectie kan bij drachtige koeien zorgen voor miskramen en dood geboren kalveren. Bovendien is een koe die besmet is met het virus meteen voor het leven besmet. Ze kan dan niet meer gebruikt worden om mee te fokken en krijgt vaak een enkeltje slachthuis. De koeien worden niet zozeer besmet door de honden zelf, als wel door de hondenpoep, die de dieren achterlaten.

Mensen kunnen op allerlei manieren in contact komen met allergenen, stoffen die een allergische reactie opwekken. De groep allergenen die het meeste problemen veroorzaakt is de groep van inhalatieallergenen. De in de lucht dwarrelende allergenen worden ingeademd, komen in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen en worden in de bloedbaan opgenomen. Daar binden ze zich aan antistoffen en er ontstaat een allergische reactie. De symptomen kunnen variëren van jeukende of rode ogen, een loopneus, niesbuien, astmatische bronchitis tot echt gevaarlijke aanvallen van benauwdheid.

Neoprose kan op twee manieren worden overgedragen. De meest voorkomende is de overdracht van koe op kalf. De andere is via hondenpoep van honden in de wei. De hond loopt de besmetting op door in de wei aan nageboortes te knabbelen of vruchtwater op te likken.

 
 

Daarom is het van belang om je hond niet in een wei te laten poepen. De ontlasting komt via het eten bij de koeien terecht, dit kan ook via het hooi of kuilvoer.
Het verhaal van mijn buurman heeft me nog meer doen beseffen dat we verantwoord zijn om de ontlasting van onze honden op te ruimen. Mijn buurman, een echte hondenliefhebber durft geen hond meer te nemen.
De gezondheidsdienst voor dieren heeft borden laten maken die de boeren bij de wei zetten om de hondenbezitters op dit gevaar te attenderen. Bij mij in de omgeving kom ik er al regelmatig tegen.                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Artikel op het blog van Witjes verzendhuis.                                                                                                                                          We kregen van Witjes verzendhuis de vraag om voor de nieuwe website een rasbeschrijving van de Barbet te schrijven. Natuurlijk willen we dit fijne ras wel in het zonnetje zetten.                                                  http://www.witjesverzendhuis.com/blog/rassen/de-barbet/                                                                                

 
                                                                                                                                                                                                                                                         
  FILMPJES van "onze" pups.

http://www.youtube.com/watch?v=7W5mLzyn06k&feature=share&list=UL7W5mLzyn06k


LINKS:

http://www.ben-barca.ch                                            De reu uit ons eerste nest
http://www.barbet.michel-doggish.ch/                      De reu uit ons derde nest
http://www.barbet-de-la-colline.ch                            De moeder van Ben-Barca